به گزارش خبرگزاری حوزه از مشهد، دکتر احد فرامرز قراملکی، در ابتدای نشست نشست تخصصی «تعالی خانواده رضوی»که در تالار شیخ طوسی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی برگزار شد، گفت: رشد و ارتقای خانواده بزرگ آستان قدس رضوی موضوع پژوهش و آموزش است، ازاینرو، معاونت منابع انسانی آستان قدس رضوی سه محور اساسی را بهعنوان نقشه راه طراحی کرده است.
بررسی «امکانسنجی خانواده تراز اسلامی»
رئیس بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی تصریح کرد: نخستین محور ترسیم وضعیت مطلوب خانواده در تراز رضوی با قید قابلتحقق در برنامه معین زمانی است، دیگری بررسی و سنجش وضعیت موجود و محور سوم طراحی یک مدل جامع آموزش، ترویج، رشد و... است که بتواند از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب برسد.
وی خاطرنشان کرد: در این نشست محور نخست مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است و با مطالعات فراوان به اشخاصی رسیدیم که مطالعات منسجمی داشته و ضمن بررسی اجمالی این دیدگاهها، الگوهای نظاممند و مدون را انتخاب کردیم که در این نشست مورد نقد و بررسی قرار گرفت تا درنهایت به الگویی رسیده و به آستان قدس رضوی پیشنهاد دهیم.
عضو هیئتعلمی پژوهشکده زن و خانواده نیز در ادامه این نشست به تبیین موضوع «امکانسنجی خانواده تراز اسلامی» پرداخت و گفت: بسیاری، نگرشهای الگویی یا خلاقیتهای فردی و مداخلات فردی را در نظر نمیگیرند از همین رو با نگرش الگویی مخالفاند.
دکتر فریبا علاسوند، با بیان اینکه اگر میخواهیم از الگو دفاع کنیم دیدگاههای رقیب را باید بشناسیم، افزود: در همه نظریات، الگویی فرادستی وجود دارد که میخواهد آن الگو را طراحی و دنبال کند.
وی خاطرنشان کرد: آیا مراد از خانواده تراز، خانواده خوشبخت و شادکام است و یا خانواده پر جمعیت و یا متدین؟ برای معرفی خانواده تراز باید به دستهای از معیارهای کمی و کیفی در فقه اسلامی توجه کنیم، با مطالعاتی در حوزه گفتگوهای بینالادیانی، این دو نکته حائز اهمیت است که دین خانواده را و خانواده دین را حفظ میکند؛ ازاینرو احکام شرعی، خدمت بزرگی به حوزه ارزشها میکند.
علاسوند ادامه داد: خانوادهای که در آن سلسلهمراتب شئونات احکام شرعی اعم از تمکین، انفاق، معاشرت به معروف و... رعایت نشود، خانواده موفق نیست و خانوادهای که از ویژگیهای مشورت، مدارا، رحم، تکریم، احترام و... برخوردار است، خانواده به سامان است.
راهکارهای ثبات خانواده در دنیای متحول
در ادامه این نشست، عضو هیئتعلمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به موضوع «ثبات خانواده در دنیای متحول و متغیر (الگوی دینامیک خانواده)» گفت: ما امروزه در دنیای متحول و متغیر میخواهیم یک امر و الگوی متغیر را ایجاد کنیم، در واقع مسئله ما این است که خانواده را از نهاد اصلی خودش خارج کردیم.
دکتر محمود حکمتنیا، با تاکید بر بحث ارادیبودن تشکیل خانواده و نقش عوامل شوق و احساس در عمل ارادی، گفت: اگر بخواهیم الگویی را در حوزه خانواده ارائه دهیم، جدای از جنبه حقوقی، بایستی به جنبه تشویقی و ایجاد رغبت نسبت به ازدواج توجه داشته باشیم.
نظر شما